Betændelse i tandkødet – også kaldet tandkødsbetændelse – vil som regel opstå på grund af dårlig mundhygiejne. Tandkødsbetændelse er ikke farligt i sig selv, men bliver der ikke taget hånd om betændelsen, så risikerer man, at det udvikler sig til paradentose. Netop derfor er det vigtigt at søge tandlæge, hvis man oplever tegn på tandkødsbetændelse.

Da tandkødsbetændelse er et temmelig udbredt problem, er det værd at vide, hvordan det opstår, og hvordan det behandles. Vi har alle svarene klar til dig, hvorfor du er landet det rigtige sted, hvis du ønsker mere viden om tandkødsbetændelse. Valby Tandklinik kan hjælpe med både konstatering og behandling af tandkødsbetændelse og paradentose.

Hvorfor opstår tandkødsbetændelse?

Det er en fordel at vide, hvordan tandkødsbetændelse opstår, da man med den viden nemmere kan tage stilling til, hvad man kan gøre for at undgå at udvikle denne betændelsestilstand. Er du også tilhænger af at forebygge i stedet for at behandle, så bør du fortsætte læsningen, så du kan få besvaret dine spørgsmål vedr. forebyggelse af tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse opstår, hvis man ikke evner at holde sine tænder og tandkød rent. Plejer man ikke tænderne og tandkødet tilstrækkeligt, vil der nemlig ske det, at bakterierne vil samle sig langs tandkødsranden. Disse bakterier skal gerne fjernes med tandbørstning og med brug af tandtråd. Bliver bakterierne ikke fjernet, så vil de på et tidspunkt omdanne sig til tandsten, hvilket vil øge risikoen for udvikling af tandkødsbetændelse. Kort fortalt opstår betændelsen på grund af dårlig mundhygiejne.

Ønsker du at minimere risikoen for at udvikle tandkødsbetændelse, så skal du børste tænder to gange om dagen, bruge tandtråd på daglig basis og desuden sørge for at besøge din tandlæge regelmæssigt. Så har du i hvert fald taget dine forholdsregler. Det er ikke raketvidenskab at forebygge tandkødsbetændelse.

Tegn og symptomer på tandkødsbetændelse

Er jeg blevet ramt af tandkødsbetændelse?

Deler du denne bekymring, så bør du lægge mærke til de mest hyppige tegn og symptomer. Er flere af tegnene til stede, vil der være en ret stor risiko for, at der er opstået betændelse i dit tandkød. Det er hensigtsmæssigt at lægge mærke til følgende tegn og symptomer:

  • Rødt tandkød
  • Ømt tandkød
  • Dårlig ånde
  • Dårlig smag i munden

Bemærk at du ikke nødvendigvis har udviklet tandkødsbetændelse, fordi du oplever ovenstående. For eksempel vil du kunne få rødt og ømt tandkød, hvis du børster dine tænder for hårdt. Det er ikke desto mindre noget, man bør være opmærksom på. For en god ordens skyld bør du komme forbi til en konsultation, hvis du er i tvivl om årsagen til problemet.

Risiko for udvikling af paradentose

Der er en god grund til, at man skal behandles for tandkødsbetændelse. Hvis man ikke bliver behandlet i tide, er der nemlig en øget risiko for, at man udvikler paradentose, som er både dyrere og mere omfattende at behandle. Faktisk er paradentose den mest hyppige årsag til tab af tænder blandt personer over 40 år. Ønsker du derfor at beholde dine tænder i mange år endnu, så bør du blive behandlet for tandkødsbetændelse, så betændelsen ikke udvikler sig til paradentose.

Bliver man heller ej behandlet for paradentose, så sker der typisk det, at tænderne bliver løse og falder ud. Med andre ord kan det have fatale konsekvenser at ignorere en tilsyneladende harmløs betændelse. Du gør dig selv og dine tænder en stor tjeneste ved at skride til handling i stedet for at ignorere åbenlyse tegn på tandkødsbetændelse.

Hvem er i risikogruppen?

I princippet kan alle mennesker blive ramt af tandkødsbetændelse. Dog er der naturligvis nogle, som er mere udsatte end andre. Det er for eksempel et faktum, at risikoen for udvikling af tandkødsbetændelse øges i forbindelse med graviditet og sukkersyge grundet hormonale forhold. Er du derfor gravid, eller lider du af sukkersyge, så er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom.

Tandkødsbetændelse er noget, som de fleste oplever i kortere eller længere perioder, hvorfor du ikke skal føle dig helt alene i verden, hvis du oplever betændelse i tandkødet. I stedet for at gå i panik bør man kontakte egen tandlæge ved først mulige lejlighed. Behandlingsmulighederne er nemlig mange.

Bliv ringet op